Wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami
Na rynku występuje sporo rodzajów wypiekaczy do chleba. Różni± się one parametrami między sob±. Dzi¶ skupimy się na tym czy warto trochę dołożyć i kupić wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami.
Rynek obfituje przede wszystkim w automaty do chleba z jednym
mieszadłem. S± to z reguły mniejsze maszyny, które pozwalaj± na wypiek
chleba do 1kg ewentualnie 1,2 kg. Misy takich urz±dzeń s± najczę¶ciej w
kształcie sze¶cianu, natomiast tych z dwoma mieszadłami przypominaj±
do¶ć często prostopadło¶cian.
Te z dwoma mieszadłami często pozwalaj± na wypiek chleba o wielko¶ci 1,5kg a więc całkiem spory.
Natomiast
z jednym mieszadłem, nawet gdy pozwalaj± na wypiek chleba około
kilogramowego to jednak s± to bardzo krótkie nieforemne chlebki w
kształcie kostki rubika.
Nie jestem zwolennikiem takiego
chleba, gdyż nawet je¶li pokroimy najkorzystniej to kromki będ±
nieproporcjonalnie duże a ich ilo¶ć znikoma. Oczywi¶cie jest to kwesti±
gustu.
Jednak dwa mieszadła wydaj± się być bardziej optymalne,
je¶li chodzi o większe chleby, gdyż na jedno mieszadło przypada mniej
ciasta, jednak maszyny te wyrabiaj± na tyle długo, że nie powinno być
większego problemu z nierozmieszanym ciastem.
Inn±
spraw±, że w niektórych większych maszynach rozmiary misy pozwalaj± na
to, by w jej miejsce zamontować inne brytfanki i upiec tam np. bagietki.
Przykładem może być maszynka firmy Tefal PF6118, która ma taki zestaw i
nie trzeba dokupywać żadnych akcesoriów, by piec bagietki.