Wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami

     Na rynku występuje sporo rodzajów wypiekaczy do chleba. Różni± się one parametrami między sob±. Dzi¶ skupimy się na tym czy warto trochę dołożyć i kupić wypiekacz do chleba z dwoma mieszadłami.




     Rynek obfituje przede wszystkim w automaty do chleba z jednym mieszadłem. S± to z reguły mniejsze maszyny, które pozwalaj± na wypiek chleba  do 1kg ewentualnie 1,2 kg. Misy takich urz±dzeń s± najczę¶ciej w kształcie sze¶cianu, natomiast tych z dwoma mieszadłami przypominaj± do¶ć często prostopadło¶cian.

Te z dwoma mieszadłami często pozwalaj± na wypiek chleba o wielko¶ci 1,5kg a więc całkiem spory.
Natomiast z jednym mieszadłem, nawet gdy pozwalaj± na wypiek chleba około kilogramowego to jednak s± to bardzo krótkie nieforemne chlebki w kształcie kostki rubika.
Nie jestem zwolennikiem takiego chleba, gdyż nawet je¶li pokroimy najkorzystniej to kromki będ± nieproporcjonalnie duże a ich ilo¶ć znikoma. Oczywi¶cie jest to kwesti± gustu.
Jednak dwa mieszadła wydaj± się być bardziej optymalne, je¶li chodzi o większe chleby, gdyż na jedno mieszadło przypada mniej ciasta, jednak maszyny te wyrabiaj± na tyle długo, że nie powinno być większego problemu z nierozmieszanym ciastem.

Inn± spraw±, że w niektórych większych maszynach rozmiary misy pozwalaj± na to, by w jej miejsce zamontować inne brytfanki i upiec tam np. bagietki. Przykładem może być maszynka firmy Tefal PF6118, która ma taki zestaw i nie trzeba dokupywać żadnych akcesoriów, by piec bagietki.

Z maszyn dostępnych na rynku można wyróżnić modele:
- Tefal PF6118
- wypiekacz firmy First - również posiada dwa mieszadła