M±ka orkiszowa zastosowanie

    M±ka orkiszowa jest m±k± pszenn±, zatem teoretycznie można j± zast±pić jeden do jeden z m±k± pszenn±. Niestety tylko teoretycznie.


     Generalnie m±ka orkiszowa dobrze nadaje się do podmiany m±ki pszennej, choć trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że mimo, że obie s± pszenne to jednak różnice między tymi odmianami s±. Na korzy¶ć zwykłem m±ki pszennej przemawia łatwo¶ć wypieków, natomiast na korzy¶ć orkiszowej to, że jest zdecydowanie zdrowsza, jednak wypieki, które rosn± na drożdżach mog± mieć problem z wyrastaniem.

Jakie jest tego rozwi±zanie?
Otóż najlepiej dokonać próby, czyli zrobić pojedynczy wypiek z samej m±ki orkiszowej a następnie, gdyby rzeczywi¶cie wychodził zakalec, ¶miało można m±ki mieszać lub próbować manipulować płynami w szczególno¶ci, gdy robimy zamianę m±ki białej na pełnoziarnist±. Wtedy zmiana ilo¶ci płynów może być konieczna.
Dodajemy więc nieco m±ki pszennej a następnie dopełniamy m±k± orkiszow±. Rozwi±zanie może i nie idealne ale lepsze niż użycie samej m±ki pszennej.

Chleb z m±ki orkiszowej

     Można zamienić m±kę pszenn± biał± na m±kę orkiszow± biał± a pełnoziarniste pszenne na pełnoziarniste orkiszowe. Gdy dokonujemy zmian z białej na pełnoziarniste to pamiętajmy o zmianie ilo¶ci płynów w cie¶cie.
Korzy¶ć zmiany na pełnoziarnist± z białej jest dla organizmu ogromna.
Pamiętajmy jednak, że gluten w orkiszu jest inny zatem wypieki mog± się różnić wielko¶ci± wyro¶nięcia. Zatem zanim upieczemy dla go¶ci przetestujmy czy podmiana pszenicy na orkisz się uda, żeby nie było stresu i kupowania chleba na ostatni± chwilę, bo wyszedł zakalec...

    Gdy piekę chleb na drożdżach w maszynie do wypieku chleba używam niewielkiej ilo¶ci m±ki pszennej białej. Natomiast pełnoziarnist± dodaję tylko orkiszow± lub żytni±.

Ciasto z m±ki orkiszowej

   Podobnie jak w przypadku chleba można podmienić m±kę pszenn± na orkiszow± ale gdy ciasto ma rosn±ć to można ewentualnie dodać nieco m±ki pszennej, by ciasto łatwiej rosło.

Nale¶niki z m±ki orkiszowej

     Ponieważ nale¶niki nie musz± wyrastać to ¶miało można podmieniać m±kę pszenn± na orkiszow±. Nie powinno być żadnych problemów. Ewentualnie może być różnica smaku, do którego trzeba się przyzwyczaić, ale je¶li zależy nam na zdrowiu  to zdecydowanie warto. Oczywi¶cie dobrze jest użyć m±ki pełnoziarnistej, która to da najwięcej korzy¶ci.

Pierogi z m±ki orkiszowej

    Je¶li chodzi o pierogi to również zmiana m±ki na orkiszow± nie powinna przysporzyć wielu problemów. Gdy dokonujemy tej podmiany na m±kę pełnoziarnist± to mog± wyst±pić trudno¶ci z ulepieniem pierogów. Je¶li nie musimy totalnie unikać pszenicy to można dodać odrobinę m±ki pszennej.


Podsumowuj±c, zmiana m±ki pszennej na orkiszow± jest w miarę bezbolesna oprócz tego, że jest znacznie droższa oraz że może trochę gorzej wyrastać.

Co to jest m±ka orkiszowa
dlaczego m±ka orkiszowa jest zdrowa