Młynek do ziaren - kupować m±kę czy mielić

    Czy warto kupować m±kę czy mielić j± samemu kupuj±c młynek do ziaren? Spróbujemy zastanowić się czy warto w to inwestować swoje ¶rodki.



  Jak zwykle odpowiedĽ nie jest oczywista i jednoznaczna i trzeba doprecyzować kilka szczegółów. Generalnie trzeba się zastanowić czy potrzebujemy m±kę biał± czy pełnoziarnist±, czy mamy w okolicy młyn do którego mamy zaufanie oraz jak dużo tej m±ki potrzebujemy, ale po kolei...

M±ka biała


      Gdy mamy pewny młyn i wykorzystujemy tylko m±kę biał± to wówczas można zaryzykować i zawie¶ć ziarno do młyna je¶li posiadamy ziarno ekologiczne i zmielić je uzyskuj±c m±kę biał±, które jest do¶ć trwała, bo może leżeć około roku, nawet bez konserwantów.
Poza tym m±kę biał± ciężej jest uzyskać niż pełnoziarnist± domowymi sposobami, bo trzeba odsiać otręby, co jest kłopotliwe choć nie niemożliwe, bo wystarczy mieć odpowiednie sita.

M±ka pełnoziarnista


     Gdy potrzebujemy m±kę pełnoziarnist± to wówczas sprawa się komplikuje, bo taka m±ka wytrzymuje bez konserwantów około trzech miesięcy i jest ryzyko, że z  powodu tłuszczów jakie w niej występuj± może zjełczeć.
Dlatego też, gdy np. do młyna mamy daleko i nie chcemy często jeĽdzić to warto kupić sobie ziarna i m±kę pełnoziarnist± mielić samemu w domu na bież±co. Mielimy np. kilka kilo a następnie po wykończeniu tego zapasu mielimy now± partię maj±c gwarancję, że m±ka zawsze jest ¶wieża. Samo ziarno dobrze przechowywane nie jełczeje i może leżeć nawet latami. Jest to więc dobra alternatywa do kupowania m±ki w młynie i jeżdżenia tam co kilka miesięcy.

Oczywi¶cie, gdy młyn jest w cudzysłowie za płotem to można kupować w młynie, jednak problem w tym, że młyn musiałby mieć m±kę ekologiczn± a z tym jest spory problem a jak zwieziemy np. 20 kg swojego ziarna to i tak z reguły otrzymamy m±kę z innego ziarna, bo przy tak małej ilo¶ci młyn najczę¶ciej wyda nam m±kę a nasze ziarno wsypie do ogólnej puli ziaren.
Natomiast gdy przywieziemy 100kg to musieliby¶my to w 3 miesi±ce zużyć, żeby się nie zepsuło...
Zatem ja wolę mieć ziarno i m±kę pełnoziarnist± robić samemu, co wcale nie jest trudne ani praco czy czasochłonne...

Zatem je¶li chodzi o mnie to biał± m±kę kupuję w młynie, natomiast pełnoziarnist± mielę sam młynkiem do ziaren zelmera.