Jak przechowywać chleb

W jaki sposób przechowywać ¶wieżo upieczony chleb?


     Po wyci±gnięciu z maszyny do pieczenia chleba, chleb trzeba wystudzić. Najlepiej to zrobić na kratce, takiej jak± często producenci dodaj± do piekarników. Gdy chcemy, by skórka była miękka można przykryć ¶wieżo wyci±gnięty chleb z automatu szmatk± kuchenn±.
Gdy pieczywo ostygnie wkładamy go do lnianego worka i chowamy go do chlebaka. Gdyby¶my go zostawili na zewn±trz to niestety mocno wyschnie.
Można też chleb trzymać w lodówce, szczególnie wtedy, gdy w domu jest bardzo gor±co. Przedłużymy tym sposobem termin jego ważno¶ci.

Warto pamiętać to, że nasze wypieki z maszyny nie maj± konserwantów, dlatego też ich data przydatno¶ci do spożycia nie jest zbyt długa. Trochę lepiej maj± ci, którzy piek± na zakwasie, wówczas chleb trzyma się dłużej.