Jaka m±ka jest najzdrowsza

   Jaka m±ka jest najzdrowsza? Jest to pytanie do¶ć ogólne i trudno jednoznacznie na nie odpowiedzieć, zatem można na nie odpowiedzieć to zależy.




    Oczywi¶cie teoretycznie najzdrowsza będzie m±ka pełnoziarnista, niezależnie od tego czy jej podstaw± będzie to pszenica, orkisz, żyto czy ryż.
Jednak wiele zależy od stanu naszego zdrowia i w niektórych przypadkach m±ka pełnoziarnista może nie być korzystna dla każdego, gdyż jest ona ciężkostrawna i może obci±żać nadmiernie niektóre organy.
W przypadku ludzi zdrowych jednak zdecydowanie lepiej jest sięgać po m±kę pełnoziarnist±, która ma wiele różnych składników, które bardzo pozytywnie wpływaj± na nasze zdrowie. Od witamin po minerały.

W zasadzie to każda m±ka pełnoziarnista powinna być zdrowa. Jednak nie jest tak do końca, bo modyfikacje genetyczne eliminuj± współczesn± pszenicę z tych zdrowych, bo choć zawiera ona trochę składników mineralnych i witamin to jednak w składzie pojawiaj± się zwi±zki, których nigdy w niej nie było a s± do¶ć kontrowersyjne je¶li chodzi o wpływ na nasze zdrowie.
Wiele osób po odstawieniu pszenicy mówi, że czuje się znacznie lepiej niż wtedy gdy w ich menu były produkty z tego ziarna.

Całe szczę¶cie pszenicę da się zast±pić chociażby orkiszem. ¦miało można ni± zastępować standardow± pszenicę i choć może nieco gorzej wyrastać je¶li chodzi o chleb to jednak warto się przestawić, bo przecież zdrowie jest bardzo ważne.

Oczywi¶cie jest też płaskurka i samopsza i być może warto pój¶ć w ich stronę, jednak s± to pszenice do¶ć drobne a przez co bardzo pracochłonne w pozyskaniu, dlatego też orkisz wydaje się być sensownym pod względem jako¶ci jak i pod względem ekonomi wyborem.