Młynek do zboża - Czyszczenie zboża

     Gdy chcemy zmielić sobie ziarno na m±kę to warto mieć ¶wiadomo¶ć jakie zagrożenia czekaj± na nas i co można z tym zrobić.



    Gdy zawozimy ziarno do zmielenia na m±kę do młyna to po kombajnie często może ono być mocno zanieczyszczone obcymi ziarnami, np. chwastów pyłem i innymi odpadami. Ma to tym większe znaczenie, gdy kupujemy ziarno ekologiczne, gdzie nie było pryskania na chwasty.

Sam kiedy¶ kupiłem ziarno żyta ekologicznego a okazało się, że ilo¶ciowo to nie wiem czy ziaren obcych nie było podobnej ilo¶ci co ziarna samego żyta!
Oczywi¶cie wagowo to nie było tak Ľle, ale samo to mówi jaka może być skala problemu.
Poza tym swego czasu u¶wiadomił mnie znajomy, że przecież po takim ziarnie mogły chodzić myszy, szczury, robaki a tym samym pojawić się tam mogły ich odchody.
Trochę mi się odechciało wówczas mielić samemu zboże... Próbowałem oddzielić je mechanicznie przez sitko do smażenia frytek i nawet to szło dobrze ale jednak w końcu zdecydowałem się pojechać do młyna i wzi±ć na wymianę m±kę za to zboże. 
Niestety dostałem m±kę nie z tego, ekologicznego ziarna, bo musiałbym mieć tego ziarna przynajmniej 100 kg. Poniżej tego młynarz powiedział mi, że tak mała ilo¶ć rozeszła by się po maszynach i niewiele by z niej m±ki wypadło. Ja niestety miałem tylko 30kg żyta więc tylko wymiana wchodziła w grę.

Następnym razem kupiłem ziarno ekologiczne ale już oczyszczone tuż przez sprzedaż±. Zatem zostało ono wywiane i pozbawione pyłów i nasion chwastów.

Dużo łatwiej jest kupić ziarno orkiszowe, gdyż ono jest po wymłóceniu przez kombajn w łuskach i je¶li rolnik trzyma je w tej postaci i daje do oczyszczenia przed sam± sprzedaż±, to nawet gdy jaki¶ zwierzak je zanieczy¶ci to po wyłuskaniu mamy w miarę czyste ziarno i takiego nie boję się dawać do młynka.


Wyróżniamy zatem:
- czyszczenie czarne,
- czyszczenie białe.


Czyszczenie czarne ziarna

    Gdy ziarno jest zwiezione z pola to może zostać poddane czyszczeniu czarnemu, czyli usunięciu nasion chwastów i innych zanieczyszczeń. Jest to stopień pierwszy.


Czyszczenie białe

    Następnie ziarno dociera do młyna i tam przechodzi przez różnego rodzaju wialnie, wiatraki, które odsiewaj± zboże od ¶mieci. Jest też możliwo¶ć nawet lekkiego przytarcia skórki i usunięciu brudów bardzo dokładnie.