¦rutownik do zboża

Czym jest ¶rutownik do zboża i czy przyda się przy pieczeniu chleba?

     ¦rutownik do zboża to maszyna albo ręczna albo elektryczna, która łamie zboże na kawałki. Bardzo często korzystaj± z niej rolnicy, by uzyskać paszę dla swoich zwierz±t, np. dla kur. ¦ruta łatwiej się wchłania niż pełne ziarno.
Przy produkcji domowego piwa również wykorzystuje się ¶rutownik, by uzyskać słód, miel±c ziarna zboża.

Pozostaje pytanie, czy ¶rutownik nadaje się do robienia m±ki na chleb?
Wielu producentów, ręcznych maszynek, wygl±daj±cych jak ręczne maszynki do mięsa twierdzi, że tak.

W zasadzie jest tu kwestia tylko taka, czy dany ¶rutownik da radę zmielić ziarno tak bardzo, by powstała m±ka.

Trudno jest tu jednoznacznie odpowiedzieć, by producentów jest wielu i ciężko się autorytarnie wypowiedzieć w imieniu wszystkich. Jednak gdy kupiłem kiedy¶ m±kę w młynie to była bardzo grubo zmielona i okazało się, że chleb z niej dało się zrobić. Zatem granica jest do¶ć szeroka i teoretycznie ¶rutownik ręczny powinien dać radę zmielić zboża tak, by dało się z niego zrobić chleb.

Gdyby kto¶ się na tak± opcję zdecydował to proszę skontaktować się ze sprzedawc±, by nie było póĽniej rozczarowania i zapytać, czy sprzedawany przez niego ¶rutownik da radę zmielić ziarno na m±kę.Regulacja grubo¶ci ¶ruty odbywa się w takich maszynkach z reguły za pomoc± ¶rub motylkowych, które zbliżaj± lub oddalaj± metalowe żarna od siebie a tym samym miel±c ziarno grubiej lub drobniej.

Trzeba pamiętać, że jest to robota ręczna i by zmielić ziarno trzeba będzie użyć trochę siły, podobnie jak w przypadku ręcznych maszynek do mięsa.