Ile kosztuje pieczenie chleba w automacie?

     Na temat kosztów pieczenia chleba w maszynie do pieczenie chleba w sieci jest sporo różnych mitów. Niektórzy sugerują, że pieczenie jest nieopłacalnie albo piecze się drogo, ale zyskuje się na zdrowiu. Jak jest naprawdę? Zobaczmy sami!


Na początek tabelka, dla tych, którym nie chce się czytać całego artykułu:
Przybliżony całkowity koszt pieczenia chleba w automacie:

Rodzaj chlebaWaga Cena
Biały pszenny
0,75kg
1,69zł
Biały pszenny
1kg
2,1zł
pełnoziarnisty pszenny
0,75kg
1,87zł
pełnoziarnisty pszenny1kg
2,4zł
pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy0,75kg
3,27zł
pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy1kg
4,29zł
pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy - ziarno mielimy sami
0,75kg
2,59zł
pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy - ziarno mielimy sami1kg
3,37zł


    Maszyny do wypieku chleba mają różne moce od z reguły około od 500W aż do około 1600W. Czasy pieczenia są często podobne. Zatem czy to możliwe, że ten wypiekacz o mniejszej mocy brał trzy razy mniej prądu?
Spotkałem nawet w sieci taką wypowiedź, że jeśli maszyna np. Tefal PF6118 ma 1600W a piecze około 3 godzin to koszt prądu wyniesie:
3h razy 1,6kW = 4,8kW,
czyli 4,8 * 0,6zł = 2,88zł!
Za to można kupić najtańszy chleb!

Otóż te wyliczenia są nieprawdziwe!
Dlaczego?
Otóż maszyna, choć pobiera 1,6kW ale tylko przez krótki czas aż osiągnie odpowiednią temperaturę a później się wyłącza. Gdy temperatura spadnie do określonego w programie maszyny poziomu, grzałka znów się na chwilkę włączy i dogrzeje do maksymalnej temperatury a osiągając to ponownie się wyłączy i tak w kółko, aż upiecze chleb.

Maszyna o mniejszej mocy po prostu dłużej będzie musiała dogrzewać chleb, czyli czas włączenia grzałki będzie dłuższy a krótszy czas jej "odpoczywania".
Zatem koszt prądu powinien być taki sam, albo bardzo zbliżony i zależny jedynie od izolacji cieplnej, czyli od tego ile maszyna wytraca ciepła na zewnątrz.

Gdyby było inaczej to maszyna o mocy 1,6kW, piekąca tyle samo czasu robiłaby chleb czarny jak smoła a tak przecież nie jest.
Proszę zatem nie martwić się mocą maksymalną maszyny. Można martwić się raczej mocą minimalną, czy będzie ona wystarczająca do tego, by upiec każdy rodzaj chleba. Warto więc wybierając maszynę o małej mocy zasięgnąć rady ludzi, którzy tej maszyny używają.

Cykl pracy maszyny do pieczenia chleba


     Cena za upieczenie bochenka chleba nie jest wysoka pomimo dużych mocy niektórych maszyn. Po powyższych wyliczeniach zakładam, że cena ta jest bardzo zbliżona niezależnie od użytej maszyny. Przyjrzyjmy się teraz jak wygląda cykl pracy maszyny i dlaczego koszt wypieku nie jest
3h * "moc maszyny".
Cykl pracy maszyny:
- Maszyna na początku miesza składniki i moc silnika jest bardzo mała typu 0,05kW, czyli około 50W
- następnie ciasto wyrasta i wtedy grzałka na minimalną chwile może się włączyć, by ogrzać ciasto, ale cenowo jeśli chodzi o prąd jest to pomijalne
- później następuje mieszanie i znów odpoczynek ciasta - to również można pominąć w obliczeniach prądowych
- dopiero po około 2 godzinach zaczyna się pieczenie przez około 1 godzinę
- niektóre modele przez 1 godzinę utrzymują ciepło - tu można zaoszczędzić, maszyna może pociągnąć nawet około jednej trzeciej całej wartości prądu! Proces ten pomijam, zakładając, że wyłączamy maszynę po sygnalizacji, że chleb jest upieczony.

Ten przedostatni proces dopiero mocno wpływa na zużycie prądu. Nie ma co jednak liczyć tego w sposób 1,6kW * 1 godzina, bo to tak nie wyjdzie dlatego, że grzałka pracuje cyklicznie włącza się i gdy dogrzeje do maksymalnej temperatury to się wyłącza. No chyba, że w maszyna ma tak małą moc, że musi w tym czasie cały czas pracować...

Problemem maszyn z małą mocą jest często też to, że mają tylko jedną grzałkę i pieczenie może być nierównomierne, czyli np. góra niedopieczona, gdy dół już zbyt mocno upieczony.

Jak więc policzyć / zmierzyć ile automat do chleba zużywa prądu?


      Najlepiej użyć miernika, ale takiego, który mierzy nie tylko chwilową wartość, ale również ilość zużytej energii w ciągu czasu, czyli kilowatogodziny.
Najpierw w watomierzu ustalamy ile kosztuje kilowatogodzina, np. 60 groszy.
Następnie przez niego podłączamy maszynę do gniazdka sieciowego.
Po godzinie odczytujemy wynik.
Powinien być on na poziomie około 30 - 40groszy.
Postaram się dla Państwa zrobić taki pomiar i wkleić tu zdjęcia.

Koszt upieczenia bochenka chleba w automacie

Teraz przejdźmy do najważniejszego, czyli kosztu upieczenia całego chleba. Oczywiście liczę to wszystko trochę w przybliżeniu:
Założenia:
- mąka biała z młyna 1,89zł za kg - tyle płaciłem
- mąka pszenna pełnoziarnista z młyna 1,89zł za kg
- mąka orkiszowa 6zł za kg
- drożdże suche z biowina cena (21zł  drożdże + 10zł wysyłka) 31zł za pół kg, czyli 0,062zł za 1 gram (21zł/500g = 0,062zł/g).

Wszędzie pomijam cenę dojazdu do młyna, oraz dodatki typu siemię lniane, czarnuszka itp.

Chleb biały:

Waga 750 g:
- Woda 315ml - 0zł
- sól, cukier bardzo mała ilość więc - 0,1zł
- mąka 520 gramów - 0,52 kg * 1,89 (cena w młynie za kg mąki pszennej) = 1zł
- drożdże suche - 1 łyżeczka, czyli 3 gramy, więc 3g * 0,062zł/g = 0,19zł
- prąd - 0,4zł

Suma:
0(woda) + 0,1 (sól+cukier)  + 1(mąka)  + 0,19 (drożdże) + 0,4(prąd) = 1,69zł

Czyli bochenek 0,75kg kosztuje nas 1,69zł

Waga 1000g:
- woda, sól, cukier - 0,1zł
- mąka 700g - czyli 0,7 * 1,89 = 1,32
- drożdże suche - 1,5 łyżeczki, czyli 4,5 grama, więc 4,5g * 0,062zł/g = 0,28zł
- prąd - 0,4zł

Suma:
0,1zł + 1,32zł + 0,28 + 0,4 = 2,1zł
Zatem bochenek 1kg białego chleba kosztuje około 2,1zł


Chleb pełnoziarnisty:

Waga 750 g:
- woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku - 0,3zł
- mąka biała pszenna 0,18kg - 0,18 * 1,89 = 0,34zł
- mąka pełnoziarnista pszenna 0,34kg - 0,34 * 1,89 = 0,64zł
- drożdże suche - 1 łyżeczka, czyli 3 gramy, więc 3g * 0,062zł/g = 0,19zł
- prąd 0,4zł

Suma:
0,3+0,34+0,64+0,19 +0,4zł = 1,87zł
Bochenek 0,75kg z automatu kosztuje około 1,87zł


Waga 1000g
- woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku - 0,4zł
- mąka biała pszenna 0,24kg - 0,24 * 1,89 = 0,45zł- mąka pełnoziarnista pszenna - 0,46kg - 0,46 * 1,89 = 0,87zł
- drożdże suche - 1,5 łyżeczki, czyli 4,5 grama, więc 4,5g * 0,062zł/g = 0,28zł
- prąd 0,4zł

Suma:
0,4+0,45+0,87+0,28+0,4 = 2,4zł

Bochenek 1kg pszenny pełnoziarnisty kosztuje około 2,4zł z automatu.

Chleb pszenno - orkiszowy, pełnoziarnisty:

Waga 750 g:
- woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku - 0,3zł
- mąka biała pszenna 0,18kg - 0,18 * 1,89 = 0,34zł
- mąka pełnoziarnista orkiszowa 0,34kg - 0,34 * 6 = 2,04zł
- drożdże suche - 1 łyżeczka, czyli 3 gramy, więc 3g * 0,062zł/g = 0,19zł
- prąd 0,4zł

Suma:
0,3+0,34+2,04+0,19 +0,4zł = 3,27zł
Bochenek pszenno-orkiszowy 0,75kg z automatu kosztuje około 3,27zł


Waga 1000g
- woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku - 0,4zł
- mąka biała pszenna 0,24kg - 0,24 * 1,89 = 0,45zł- mąka pełnoziarnista orkiszowa - 0,46kg - 0,46 * 6 = 2,76zł
- drożdże suche - 1,5 łyżeczki, czyli 4,5 grama, więc 4,5g * 0,062zł/g = 0,28zł
- prąd 0,4zł

Suma:
0,4+0,45+2,76+0,28+0,4 = 4,29zł

Bochenek 1kg pszenno-orkiszowy pełnoziarnisty kosztuje około 4,29zł z automatu.


Cena, gdy sami mielimy ziarno orkiszowe

Wtedy cena za kg orkiszu to około 4zł.

Chleb pszenno - orkiszowy, pełnoziarnisty:

Waga 750 g:
- woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku - 0,3zł
- mąka biała pszenna 0,18kg - 0,18 * 1,89 = 0,34zł
- mąka pełnoziarnista orkiszowa 0,34kg - 0,34 * 4 = 1,36zł
- drożdże suche - 1 łyżeczka, czyli 3 gramy, więc 3g * 0,062zł/g = 0,19zł
- prąd 0,4zł

Suma:
0,3+0,34+0,64+0,19 +0,4zł = 2,59zł
Bochenek pszenno-orkiszowy 0,75kg z automatu kosztuje około 2,59zł


Waga 1000g
- woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku - 0,4zł
- mąka biała pszenna 0,24kg - 0,24 * 1,89 = 0,45zł- mąka pełnoziarnista orkiszowa - 0,46kg - 0,46 * 4 = 1,84zł
- drożdże suche - 1,5 łyżeczki, czyli 4,5 grama, więc 4,5g * 0,062zł/g = 0,28zł
- prąd 0,4zł

Suma:
0,4+0,45+1,84+0,28+0,4 = 4,29zł

Bochenek 1kg pszenno-orkiszowy pełnoziarnisty kosztuje około 3,37zł z automatu.

Podsumowanie


   Pewnym podsumowaniem całości jest tabelka umieszczona na górze tej strony. Warto wyciągnąć wnioski samemu.
Śmiało można zaoszczędzić na chlebie, piekąc go samodzielnie w automacie do chleba a także mieląc samodzielnie ziarno w szczególności to pełnoziarniste, bo chcąc uzyskać białą mąkę trzeba odsiewać otręby sitkiem, co jest trochę kłopotliwe. Osobiście przyjąłem założenie, że białą mąkę kupuję w młynie, natomiast pełnoziarnistą uzyskuję samemu mieląc ziarno, co wychodzi taniej i mam pewność z czego jest ta mąka zrobiona..., bo nie każda musi powstać z samego ziarna...