Najzdrowszy chleb

   Klasyfikacji, który chleb jest zdrowszy a który nie można dokonać na wielu płaszczyznach. Jedn± z nich będzie użyta m±ka jasna czy pełnoziarnista, z jakich zbóż itd.




    Zestawiaj±c chleb biały do pełnoziarnistego można rzec w większo¶ci przypadków, że ten z pełnego ziarna będzie zdrowszy i dobrze jest wybierać ten wła¶nie ciemniejszy. Pamiętajmy jednak na to, że chleb ciemny nie oznacza zawsze, że jest on pełnoziarnisty. Czytajmy składy chlebów a najlepiej wszystkiego co jemy, bo tylko tak możemy zadbać o swoje i swoich bliskich zdrowie, zanim będzie za póĽno.

Oczywi¶cie nie dla każdego chleb pełnoziarnisty będzie wskazany, bo jest on ciężej strawny w porównaniu do chleba białego, dlatego niektórzy często tylko czasowo ale jednak powinni unikać chleba pełnoziarnistego z powodu swoich dolegliwo¶ci.


Następnym kryterium dobrego chleba może być rodzaj ziarna, którego użyjemy bo go upiec. Jedne z najzdrowszych, w miarę dostępnych, możemy uznać - orkisz. Dodatkowo samopsza i płaskurka s± zdrowymi ziarnami. Niestety współczesna pszenica stała się mocno zmodyfikowana genetycznie, zatem nie jest to samo ziarno co kiedy¶. Podobnie jest z żytem, którego jedna z odmian nazywa się hybryd±. Hybrydowe to może i jest dobre ale auto. Jedzenie wolę naturalne...

Zatem je¶li chcemy mieć pieczywo żytnie to warto poszukać ziarna ekologicznego, bo takie nie może być hybrydowe.

Oczywi¶cie najzdrowszy chleb będzie pieczony na zakwasie, jednak w maszynie najczę¶ciej pieczone s± chleby na drożdżach suchych piekarskich. Pomimo tego, że pieczenie chleba na zakwasie jest lepszym rozwi±zaniem, jest jednak znacznie bardziej czaso i praco chłonnym, dlatego dla wielu może to być kwestia - albo na drożdżach albo wcale. Ja wolałem wybrać chleb na drożdżach niż kupny.