Jaka m±ka na chleb

     Do pieczenia chleba nadaj± się różne m±ki, np. pszenna, orkiszowa, żytnia, samopsza. Dodatkowo dostępne s± m±ki gryczane, kukurydziane, owsiane i wiele innych. Jednak te bezglutenowe wymagaj± dodatków, by chleb mógł z nich wyrosn±ć.




   Skupimy się tu na podstawowych m±kach, czyli pszennej, żytniej i pszennej ale ze starodawnej odmiany czyli orkiszowej.

Uwaga! Dla tych, którzy nie chc± czytać całego artykułu, mogę w skrócie powiedzieć, że jedn± z najlepszych m±k na chleb będzie m±ka orkiszowa, ewentualnie można dodać trochę białej m±ki pszennej, by chleb lepiej wyrósł. Do wypieku najlepiej wybrać m±kę ciemn± i dodać nieco białej - przynajmniej 20%. Oczywi¶cie im więcej ciemnej tym zdrowiej, ale zbyt dużo to chleb robi się niski, nie wyro¶nięty, gliniasty. St±d propozycja dodania nieco białej m±ki.

M±ka orkiszowa


     M±ka orkiszowa bardzo dobrze nadaje się do wypieku chleba jak również do innych zastosowań typu pierogi, nale¶niki itp. Jest m±k± znacznie droższ± od pszennej i żytniej lecz jest to podyktowane tym, że będ±c produktem mielenia orkiszu, który w miarę oparł się masowemu modyfikowaniu jego produkcja nie jest tak wydajna jak tych dwóch zbóż. Oprócz tego, że nawet kilkukrotnie jest mniejszy plon z hektara to dodatkowo zboże to wymaga dodatkowej obróbki, gdyż po zbiorze kombajnem otrzymujemy ziarno..., ale w łusce, która się do¶ć mocno trzyma.
W tej formie nie nadaje się do zmielenia w młynie czy domowym młynku celem pozyskania m±ki. Trzeba dodatkowo zboże potraktować bukownikiem, który wymłóci je z łuski.
To wszystko podnosi cenę m±ki orkiszowej.
Co zatem sprawia, że staje się ona z roku na rok coraz bardziej popularna?
Otóż jej naturalne wła¶ciwo¶ci. M±ka ta a w szczególno¶ci pełnoziarnista zawiera wiele cennych składników wspieraj±cych zdrowie człowieka. Dodatkowo łuska, która może wydawać się wielkim problemem tak naprawdę jest czym¶ co chroni ziarno przed szkodnikami a dzięki temu nie trzeba jej pryskać chemi±, zatem generalnie zboże to jest mniej zanieczyszczone.

Zatem jak wybierać m±kę na chleb to najlepiej m±kę orkiszow±. Trzeba jednak pamiętać, że m±ka ta nie jest tak łatwa w wypieku jak m±ka pszenna. W tej kwestii zbliża się trochę do żyta choć nie aż tak bardzo, czyli chleby z samej m±ki orkiszowej będ± mniej wyro¶nięte od pszennych ale bardziej od żytnich.

Dodatkowo orkisz choć ma gluten to często jest on dużo lepiej tolerowany przez chorych na nietolerancję glutenu.

Zalety m±ki orkiszowej

  • jedna z najzdrowszych m±k, najlepiej w dużej mierze orkiszow± m±k± zast±pić m±kę pszenn±

Wady m±ki orkiszowej

  • wysoka cena spowodowana mniejsz± wydajno¶ci± z hektara oraz dużo trudniejsz± obróbk±
  • ciasto nie wyrasta tak bardzo jak z m±ki pszennej

M±ka pszenna

     Jak wiadomo m±ka pszenna nie jest rekomendowana przez wielu dietetyków z różnych względów. Jednym z nich jest to, że pszenica została od dawien dawna wielokrotnie zmodyfikowana. Tak! To już nie jest ta sama pszenica co przed wiekami a w jej składzie znajduj± się takie substancje, których tam wcze¶niej nie było i niekoniecznie powinny tam się znajdować.

Pogoń za coraz to większym plonem, łatwo¶ci± wypieku spowodował, że zboże niegdy¶ bardzo zdrowe, dzi¶ uchodzi za co¶ sztucznego, niektórzy nawet porównuj± je do plastiku.
Naukowcy zadbali o to, by w kłosie było więcej ziaren, póĽniej skrócono łodygę, by zboże nie kładło się pod ciężarem przepełnionych kłosów itd.
Cel był szczytny, większa wydajno¶ć, możliwo¶ć obniżki ceny zboża a także wyżywienie ludzko¶ci, bo niestety głód do dzi¶ jest naszym problemem...

Pytanie jest jednak czy za cenę wydajno¶ci wielu ton z jednego hektara nie stracili¶my na jako¶ci aż tak bardzo, że dzi¶ trzeba jej unikać?

Zalety m±ki pszennej

  • Oczywist± zalet± m±ki pszennej jest to, że jest bardzo łatwa w wypiekach. Zatem wypieczenie pulchnych, wyro¶niętych chlebów czy bułek nie jest wielkim problemem.

  • cena m±ki pszennej jest relatywnie niska, co obniża koszty wypieków

Wady m±ki pszennej

  • w±tpliwy wpływ na nasze zdrowie w szczególno¶ci gdy użyjemy m±ki białej, która powoduje skok cukru we krwi podobnie jak cukier

Podsumowanie - m±ka pszenna

     M±ki pszennej najlepiej unikać ze względu na jej modyfikacje, które mog± mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Je¶li już koniecznie chcemy używać m±ki pszennej to użyjmy choć w czę¶ci pełnoziarnistej. Mieszamy czę¶ć takiej i czę¶ć białej.
Pewnym kompromisem z którego sam korzystam przy pieczeniu chleba jest mieszanie odrobiny białej m±ki, by chleb lepiej wyrósł a resztę dodatek m±ki pełnoziarnistej orkiszowej i/lub żytniej.

M±ka żytnia

     M±ka żytnia dobrze nadaje się do produkcji chleba i bułek. Oczywi¶cie najlepiej użyć m±ki pełnoziarnistej, która ma najwięcej minerałów. Panuje opinia, że m±ka żytnia jest zdrowsza od pszennej. Trudno jednak to stwierdzić jednoznacznie, bo niestety ona też jest obarczona problemem modyfikacji genetycznej.
Tak! Niestety....
Pamiętam jak na targach ekologicznych wła¶ciciele gospodarstwa ekologicznego specjalizuj±cego się w rolnictwie oraz produkcji m±ki zareagowali na moje stwierdzenie, że żyto jest zdrowsze, bo niemodyfikowane genetyczne.
Prawie wrzasnęli patrz±c na siebie z oburzeniem:
- ŻYTO?! - ŻYTO!?
- A co¶ jest z nim nie tak - zapytałem
- Przecież żyto to hybryda! - odpowiedzieli
- Jaka hybryda o co chodzi? - dopytałem
- Żyto sieje się rzadko, bo z jednego ziarenka wyrasta kilka łodyg z kłosami!
- Aha... - no to rzeczywi¶cie jest zdrowe...

Oczywi¶cie wyja¶nili mi też, to, że gdy kupimy certyfikowane żyto to nie może być to hybryda, zatem jest szansa, że rzeczywi¶cie będzie ono zdrowsze od pszenicy, która od dawien dawna była modyfikowana.

Zalety m±ki żytniej

M±ka żytnia ma wspaniały i niezast±piony smak. Ostatnio jak jadłem bułeczkę z m±ki żytniej to od razu było czuć, że jest ona z tego zboża.

Wady m±ki żytniej

  • Jest ona bardzo ciężka, zatem chleb z dużej ilo¶ci m±ki żytniej jest wilgotny i zbity, przypomina trochę zakalec
  • niektóre maszyny do pieczenia chleba w instrukcji pisz±, żeby nie robić chleba ze zbyt dużej ilo¶ci tejże m±ki, z tej racji, że jest ona bardzo ciężka i maszyna może ulec się przegrzać przy wyrabianiu ciasta