Jak upiec dobry chleb

    Jak upiec dobry chleb w automacie? Jest kilka rad, które warto wzi±ć pod uwagę.



      Z pewno¶ci± dobry chleb powinno oznaczać zdrowy. Zatem pierwsz± spraw± jest zmiana proporcji m±ki w chlebie, czyli więcej pełnoziarnistej a mniej białej. Nie wyrzucajmy jednak całkowicie białej, bo wtedy chleb staje się bardzo ciężki, słabo wyro¶nięty, często też i wilgotny wewn±trz. Dobrze jest gdy przynajmniej 20% chleba stanowi m±ka biała. Oczywi¶cie każdy przepis jest inny i każdy ma swój własny gust. Gust również zmienia się w czasie... Ważne jest jednak to, by pamiętać o swoim i swoich bliskich zdrowiu i nie zapominać o m±ce pełnoziarnistej.

Drug± ważn± spraw± jest wykorzystanie m±ki, która będzie pozbawiona konserwantów, pestycydów. Zatem musi pochodzić z pewnego Ľródła.

Warto też użyć najzdrowszych m±k, czyli np. m±ki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej. Przykładowo można użyć białej pszennej a m±kę pełnoziarnist± dać orkiszow± lub mieszankę orkiszu i żyta.

Co zrobić, żeby skórka chleba była miękka?

    Warto natychmiast po upieczeniu chleba wyj±ć go z maszyny a także umieszczaj±c go na kratce do ostygnięcia przykryć go szmatk± kuchenn±. Wówczas chleb nie będzie aż tak bardzo wysychał i będzie nieco miększy. Trzeba jednak pamiętać, by nie zostawić chleba na kratce zbyt długo, gdyż wtedy mocno stwardnieje.