Czym zast±pić m±kę pszenn±?

    M±ka pszenna zyskuje coraz gorsz± sławę. Wiele przez ten gluten, który powoduje problemy, wiele także przez to, że jest ziarnem modyfikowanym genetycznie.


     Wiele osób maj±c problemy natury uczuleniowej szukaj± zamienników. Całe szczę¶cie s± pewne możliwo¶ci przerzucenia się na inne zboża i dalej korzystać z chleba czy też wypieków. Oczywi¶cie nie w każdym przypadku będzie to takie łatwe.
Gdy mamy tylko uczulenie lub nietolerancję glutenu możemy sięgn±ć po najprostsze rozwi±zanie czyli zamianę pszenicy na orkisz. Także pszenicę ale jej starsz± siostrę.
Gorsza sprawa jest gdy mamy chorobę celiakia, która wymaga nieraz całkowitego wyeliminowania glutenu. Wówczas musimy sięgać po m±ki totalnie bezglutenowe typu m±ka kukurydziana, gryczane itd. a zamiast glutenu używać czego¶ zamiennie, by ciasto mogło wyrosn±ć i nadawało się do spożycia.

Czym zast±pić m±kę pszenn±?


     Wracaj±c jednak do osób, które chc± zast±pić m±kę pszenn± czym¶ zdrowszym ale nie musz± przez chorobę to wart± rozważenia jest wła¶nie m±ka orkiszowa a także płaskurka czy też samopsza.
Wydaje się jednak, że orkiszowa m±ka będzie dobrym kompromisem, gdyż pozostałe choć s± bardzo zdrowe to jednak ich cena jest też bardzo wysoka. Spowodowane jest to tym, ziarno dużo jest drobniejsze od zwykłych pszenic  a przez co droższe w pozyskaniu.
Według instrukcji maszyny do chleba Panasonic, samopsza nie za bardzo nadaje się do pieczenia chleba. Być może chodzi o to, że trzeba modyfikować przepisy, by on w ogóle wyszedł i może nie dać się łatwo zast±pić podmieniaj±c m±kę pszenn±.

Nie s±dzę, żeby się nie dało, ale może być o wiele trudniej o wyro¶nięcie takiego chleba.

Oczywi¶cie możemy też zamienić m±kę pszenn± żytni± i wielu przypadkach będzie to dobrym rozwi±zaniem, ale trzeba sprawdzić, czy pozyskane przez nas żyto nie jest modyfikowane genetycznie.

Może warto rozważyć też po prostu mieszanie m±ki pszennej, by dostarczyć odrobinę glutenu a inne, by mieć zdrowszy wypiek...
Na dzień dzisiejszy sam tak robię.